top of page
  • מרכז חברותא

על דפוסים חברתיים של ילדים רגישים מאוד

"הילד שלי רגיש מאוד, כמעט מכל תסכול הוא בוכה או מתעצבן" "הילדה שלי כל כך רגישה, הכל מציף אותה - רעשים חזקים או אפילו ריחות מסוימים יכולים להביא אותה לאי שקט גדול." "הילד שלי מתלונן כל הזמן שרועש לו בכיתה, שזה עושה לו כאב ראש ובחילה" "הילדה שלי מגיעה מותשת מכל אירוע חברתי, נראה שהיא ממש צריכה לנוח אחרי זה." בין 20%-15% מהילדים מוגדרים כרגישים מאוד. מחקרה של ד"ר איילין ארון עלה כי זוהי תכונה מולדת אשר נמצאת אצל בני אדם (ובעלי חיים) כאשר מערכת העצבים המרכזית והמוח פועלים באופן בו גירויים שונים גורמים בקלות לעוררות יתר. אצל ילדים אלו תהליכי עיבוד רגשי וחושי הם עמוקים ונרחבים יותר ובכך מאפשרים תשומת לב ומודעות גבוהה לפרטים, אבל גם מציפים את המערכת הרגשית בגירויים. 10 עובדות מעניינות על רגישות גבוהה מאוד וקשרים חברתיים

  1. ילדים עם רגישות גבוהה נוטים להיות זהירים ומודעים לעצמם ופעמים רבות זקוקים לזמן עיבוד רגשי וחושי רב יותר מהשאר.

  2. כתוצאה מכך הם יכולים להתכנס בעצמם ולהגיב באיחור בסיטואציה חברתית.

  3. לעיתים הם יכולים להיתפס מופנמים, לא מעוניינים או מרוחקים מאחרים.

  4. המודעות הגבוהה שלהם לעצמם ולאחרים, האמפתיה והנטייה לחקר עצמי מתמיד עשויים לייצר דפוסי ריצוי של האחר או חרדה חברתית של ממש.

  5. רמת הרגישות הגבוהה עשויה להוביל לתגובות עוצמתיות מאוד כמו בכי, צעקות או עצבנות יתר מתוך קושי להתמודד עם סיטואציות סוערות ובכך להרחיק מהם ילדים אחרים.

  6. ילדים רגישים מאוד מתעייפים בקלות מסיטואציות חברתיות וזקוקים לפרקים ארוכים של זמן שקט על מנת לטעון מצברים.

  7. לעיתים קרובות ילדים אלו לא מצליחים להשתלב בפעילויות אחר הצהריים ועלולים לצאת מהמעגלים החברתיים.

  8. הרגישות הגבוהה והעיבוד הרגשי והחושי העמוק מקשים על הילדים הללו להתמודד בסיטואציות בהן מתרחשים מספר דברים במקביל (כמו למשל הפסקה בבית הספר בה יש כמה משחקים בחצר בבת אחת) ובגלל ההצפה הרגשית הם נמנעים מכך ועשויים למצוא עצמם לבד.

  9. תשומת הלב לפרטים, המודעות העצמית הגבוהה והרגישות הרבה מייצרים תחושת פגיעות חריפה, תחושת שיפוט מתמדת מקבוצת השווים ואי נוחות מתמדת בסיטואציות חברתיים.

  10. ילדים אלו עשויים להיפגע בקלות, לקחת דברים אישית ולהתקשות לשחרר רגשות או מחשבות שליליים.

איך קבוצה למיומנויות חברתיות עוזרים לילדים רגישים מאוד?

  • הקבוצה מאפשרת לילדים מרחב בטוח ומוגן בו הגירויים החברתיים והתחושתיים נמוכים באופן יחסי ומתווכים על ידי המנחות, מה שמאפשר לילד לחוות את המרחב החברתי באופן פחות מציף.

  • השתתפות בקבוצה בה יש ילדים נוספים המתמודדים עם רגישות יתר מאפשרת לילד תחושה משמעותית שהוא לא לבדו עם הקושי והוא יכול להיות חלק מקבוצה.

  • המנחות בקבוצה עוזרות ליצור אקלים חברתי מקבל וחיובי אשר מאפשר לילד להיות פחות הגנתי ויותר פתוח לשינויים ותובנות לגבי עצמו.

  • המנחות מתווכות את הסיטואציות המציפות בזמן אמת ועוזרות לילדים לבנות כלים אדפטיביים לסיטואציות חברתיות ולמצבי הצפה רגשית.

___________________________________________________________________ במרכז חברותא בכפר סבא מתקיימות כבר 16 שנים קבוצות לשיפור מיומנויות חברתיות, לכיתות א' ועד סוף תיכון. הקבוצות שלנו עובדות כל השנה ונותנות מענה טיפולי לילדים עם קשיים חברתיים, תוך מתן כלים אופרטיביים ושיפור מיומנויות חברתיות. עדין מתלבטים? נותרו שאלות? מוזמנים לקרוא כאן את כל התשובות לכל השאלות על הטיפול הקבוצתי (עלויות, זמנים , תהליך הכניסה וכו')


bottom of page